">

Monday, 24 September 2012

10 Kesilapan Pelabur Emas/Silver


Kesilapan #1: Melabur ikut-ikut tanpa ilmu.

Ingat, lagi tinggi ilmu, lagi banyak untung anda akan dapat dalam mana-mana pelaburan. Baca at least 1 buku pelaburan emas/silver yang ada kredibiliti sebelum bermula dan datanglah ke mana-mana talk tentang pelaburan emas & silver. Jangan hanya dengar cakap orang.. luangkan sedikit masa untuk diri sendiri dengan membuat kajian/mencari info & fakta.

Kesilapan #2: Tunggu harga emas/silver paling rendah untuk buat belian pertama.

Anda tak akan faham bila harga emas/silver rendah selagi belum buat belian pertama sebab belum ada benchmark tersendiri. Cara yang lebih baik ialah beli dulu at least 1 dinar atau 20g silver, dan lepas tu barulah boleh monitor harga. Untuk makluman anda, technical analyst harga emas yang paling pakar sekalipun tak tahu bila harga emas paling rendah.

Kesilapan #3: Membeli emas perhiasan di kedai emas..

Barang kemas bukanlah emas pelaburan. Harga emas perhiasan lebih tinggi dari emas pelaburan dan kos workmanshipnya boleh dimanipulasi oleh kedai emas. Susut nilainya juga tinggi bila nak jual balik, iaitu sekitar 25%-40%. Jika ingin membeli emas perhiasan, belilah di syarikat yang menawarkan TIADA kos upah & caj pengangkutan.

Kesilapan #4: Membeli gold coin, gold bar dan silver bar di kedai emas.

Harganya lebih tinggi dari syarikat emas/silver lain, dan banyak syarat yang cerewet seperti tak boleh buka seal dsb. Kalau buka seal, emas/silver tu boleh susut nilai sehingga 25%.

Kesilapan #5: Beli emas dengan duit yang nak digunakan dalam masa terdekat.

Emas dan silver adalah pelaburan jangka sederhana dan jangka panjang. Minimum setahun. Kalau beli hari ini, bulan depan nak jual balik, anda mungkin rugi atas spread antara 4% – 15% kalau harga emas/silver tak naik banyak. Apatah lagi kalau harga emas/silver jatuh.

Kesilapan #6: Pinjam duit untuk beli emas.

Pelaburan sebenar ialah menggunakan duit lebihan yang tak digunakan, bukan dengan cara meminjam. Daripada duit tu tak dimanfaatkan dan dimakan inflasi, lebih baik melabur. Kalau tak ada duit, lebih baik berniaga, bukan melabur.

Kesilapan #7: Membeli emas/silver paling murah, tanpa ambil kira faktor lain.

Jika membeli Emas/silver paling murah, maka jual balik pun murah. Kena ambil kira juga kadar spreadnya, permintaannya, syarat-syarat jual baliknya, ketulenannya, kredibiliti pengeluar dsb. Sebagai contoh, emas Public Gold dan Dinar Kelantan bukanlah paling murah, tapi ia adalah emas berpermintaan tinggi dan mempunyai kredibiliti yang tinggi. Senang beli, senang jual balik.

Kesilapan #8: Pajak emas tanpa alasan kukuh dan tak faham teknik yang betul.

Teknik memanipulasi pelaburan emas cara memajak hanya sesuai pada 2 situasi sahaja; (1) Harga emas turun banyak, (2) Duit itu digunakan untuk perkara yang menguntungkan, melebihi kos pajakan seperti untuk pusing modal bisnes. Tip penting, kalau nak pajak 5 keping emas, buat 5 surat pajak supaya senang nak tebus satu persatu nanti. Ingat, 1 emas, 1 surat pajak.

Kesilapan #9: Membeli emas/silver fizikal di bank.

Biasanya emas/silver pelaburan di bank sangat cerewet. Mereka tak terima balik kalau seal dibuka, calar, kemek dsb bila nak jual balik. Kalau tak boleh buka seal, maksudnya tak boleh pajak! Dan kalau bank tak terima, kita akan rugi 25% kalau jual sebagai ‘used gold’ di kedai emas.

Kesilapan #10: Menjual emas/silver ditempat yang salah.

Tempat terbaik jual emas/silver anda ialah di mana anda membelinya. Sebelum beli, fahami dulu syarat jualan baik, dan spread (diskaun) yang dikenakan daripada harga semasa.

SUMBER: GENG SILVER


1 comment:

  1. eToro is the ultimate forex trading platform for beginning and professional traders.

    ReplyDelete